Sezon na dynię rozpoczęty – poznaj jej właściwości

Sezon na dynię właśnie się rozpoczął, więc warto włączyć ją do swojego menu. Można się spotkać z wieloma jej odmianami o różnych kolorach i kształtach. Zarówno jej miąższ jak i pestki są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Dynia jest bogata w beta-karoten i witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Beta-karoten zmniejsza ryzyko odkładania się złogów w tętnicach, chroniąc przed miażdżycą.  Im miąższ jest bardziej wybarwiony, tym zawiera więcej beta-karotenu. Ponadto dynia bogata jest w witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor, natomiast praktycznie jest pozbawiona sodu, dlatego sprawdzi się idealnie dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Dodatkowo jej zaletą jest niskokaloryczność i lekkostrawnośćWitamina E, którą posiada, pełni w organizmie rolę przeciwutleniacza opóźniając proces starzenia, natomiast witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dynia jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe trawienie.

PESTKI DYNI Znalezione obrazy dla zapytania PESTKI DYNII

Nasiona są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Cynk bierze udział w syntezie kolagenu, odpowiadając za elastyczność i zdrowy wygląd skóry. Jego zbyt niski poziom w organizmie przyczynia się do powstawania rozstępów skórnych, wyprysków i egzemy. Ponadto jego niedobór, który często zdarza się w diecie współczesnego człowieka może prowadzić także do alergii, depresji czy nawet niepłodności.

Pestki dyni posiadają właściwości oczyszczające przewód pokarmowy z toksyn oraz wszelkiego rodzaju pasożytów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *