Sezon na dynię właśnie się rozpoczął, więc warto włączyć ją do swojego menu. Można się spotkać z wieloma jej odmianami o różnych kolorach i kształtach. Zarówno jej miąższ jak i pestki są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Dynia jest bogata w beta-karoten i witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Beta-karoten zmniejsza ryzyko odkładania się złogów w tętnicach, chroniąc przed miażdżycą. Im miąższ jest bardziej wybarwiony, tym zawiera więcej beta-karotenu. Ponadto dynia bogata jest w witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor, natomiast praktycznie jest pozbawiona sodu, dlatego sprawdzi się idealnie dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Dodatkowo jej zaletą jest niskokaloryczność i lekkostrawność. Witamina E, którą posiada, pełni w organizmie rolę przeciwutleniacza opóźniając proces starzenia, natomiast witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dynia jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe trawienie.
PESTKI DYNI
Nasiona są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Cynk bierze udział w syntezie kolagenu, odpowiadając za elastyczność i zdrowy wygląd skóry. Jego zbyt niski poziom w organizmie przyczynia się do powstawania rozstępów skórnych, wyprysków i egzemy. Ponadto jego niedobór, który często zdarza się w diecie współczesnego człowieka może prowadzić także do alergii, depresji czy nawet niepłodności.
Pestki dyni posiadają właściwości oczyszczające przewód pokarmowy z toksyn oraz wszelkiego rodzaju pasożytów