Stres, nadmiar obowiązków lub praca fizyczna powodują, że nie wysypiamy się tak jak powinniśmy, jesteśmy rozdrażnieni lub odczuwamy ciągłe zmęczenie. Zdarza się również że mimo odpowiedniej ilości snu, zmęczenie nie ustępuje. Problem ten może nasilać się szczególnie w okresie wiosennym i jesiennym, choć nie tylko. Wszystko zależy od naszego trybu życia. Jedną z przyczyn złego samopoczucia może być nieodpowiednia dieta. Bez względu na to czy zmęczenie wynika ze zwykłego braku snu, przepracowania lub przyczyn wymagających zastosowania specjalistycznego leczenia, należy zawsze zwracać uwagę na skład spożywanych posiłków.
Niedobory witamin i minerałów, odwodnienie, nadmierne spożycie kawy i herbaty oraz niedostateczne odżywianie może być przyczyną nieprawidłowości w organizmie, skutkujących złym samopoczuciem i zmęczeniem.
Należy zwrócić szczególną uwagę na podaż takich składników jak:
- żelazo, którego brak może powodować nieustanne zmęczenie, ospałość oraz prowadzić do powstania anemii. Duże ilości żelaza występują przede wszystkim w mięsie czerwonym i białym oraz rybach.
- magnez, którego niedobór wpływa na rozdrażnienie, zaburzenia snu i zmęczenie. Można go znaleźć w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, suszonych owocach, kakao, kaszy gryczanej oraz orzechach. Posiada korzystny wpływ na układ nerwowy.
- witamina C, która wzmacnia odporność organizmu, zapobiega infekcjom oraz wpływa na prawidłową pracę nadnerczy, które zapobiegają występowaniu chronicznego zmęczenia wywoływanego przez stres. Duże ilości tej witaminy posiadają cytrusy, pietruszka, czerwone owoce (czereśnie, czarne porzeczki, truskawki).
- witaminy z grupy B, szczególnie B6, B12, B9, które także odpowiadają za naszą energię. Znaczne ilości tych witamin można spotkać w warzywach liściastych oraz innych zielonych warzywach, serach pleśniowych, rybach, orzechach, jajach, drobiu.
- uprawianie sportu, często pomaga zwalczyć zmęczenie, likwidując wewnętrzne napięcia. Przyspiesza metabolizm, pobudza krążenie i sprawia ze czujemy się lepiej
Co należy ograniczyć radzi Dietetyk Warszawa ?
– produkty z kofeiną, które działają jedynie pobudzająco, maskując zmęczenie. W dłuższej perspektywie mogą prowadzić do wycieńczenia organizmu, zaburzeń snu oraz ograniczyć wchłanianie jelitowe żelaza, przyczyniając się do zwiększenia zmęczenia i niedokrwistości.
– produkty z dodatkiem cukru; ciastka, słodycze i napoje, które zaburzają apetyt i ograniczają spożycie pokarmów o znacznie większej wartości odżywczej