Masło orzechowe to zdrowa i smaczna przekąska, która dostarcza wielu cennych właściwości. Warunek jest jeden: musi zawierać w składzie 100% orzechów. Obecnie na rynku jest mnóstwo różnych produktów, które są mniej lub bardziej zdrowe. Najważniejsze to umieć dobrze wybrać.
Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?
Orzechy zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości, wspomagają pamięć, koncentrację i układ nerwowy. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca, ograniczają rozwój złego cholesterolu i miażdżycy. Posiadają sporo białka, błonnika oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku i sodu. Ze względu na dużą zawartość cynku, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.
JAK WYKONAĆ MASŁO ORZECHOWE W DOMU?
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie własnego masła. Można je bardzo łatwo wykonać przy użyciu malaksera lub blendera. Dowolne orzechy można podprażyć i zmiksować. Można tworzyć różne połączenia, dodając do masła np kakao, wanilię, cynamon.