Kiełki roślin to prawdziwa bomba witamin i nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kiełkowanie to czas, w którym tworzy się nowa roślina, zatem kiełki same w sobie muszą zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze do jej rozwoju.
Wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu wielu chorób takich jak miażdżyca, otyłość, choroby układu nerwowego, krążenia oraz przewodu pokarmowego. Posiadają właściwości przeciwutleniające, wzmacniają organizm, wspomagają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Polecane są w szczególności w przypadku problemów zdrowotnych, osłabienia organizmu, przemęczenia i wynikających z tego niedoborów witamin i składników mineralnych.
Zawierają ogromne ilości witamin: C, D, E, K, PP i witamin z grupy B oraz składników mineralnych głównie żelaza, fosforu, cynku, magnezu, potasu, sodu, wapnia oraz są źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Dzięki temu wpływają na obniżenie stężenia tzw. złego cholesterolu LDL we krwi, działając przeciwmiażdżycowo, a także wspomagają proces trawienia.
W skiełkowanych ziarnach znajdują się również aminokwasy, substancje aromatyczne, flawonoidy, saponiny oraz substancje pobudzające enzymy trawienie np.
- kiełki lucerny posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm
- kiełki rzodkiewki są najsilniejszymi przeciwutleniaczami,
- kiełki fasoli mung wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn,
- kiełki zielonej soczewicy bogate są w kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na niedokrwistość, natomiast
- kiełki brokułów są bogate w przeciwutleniacze i są znacznie skuteczniejsze w procesie detoksykacji niż sam brokuł. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwnowotworowe i antymikrobiologiczne.