Kiełki – najlepsze źródło energii na wiosnę

Kiełki roślin to prawdziwa bomba witamin i nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kiełkowanie to czas, w którym tworzy się nowa roślina, zatem kiełki same w sobie muszą zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze do jej rozwoju.

Wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu wielu chorób takich jak miażdżyca, otyłość, choroby układu nerwowego, krążenia oraz przewodu pokarmowego. Posiadają właściwości przeciwutleniające, wzmacniają organizm, wspomagają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

Polecane są w szczególności w przypadku problemów zdrowotnych, osłabienia organizmu, przemęczenia i wynikających z tego niedoborów witamin i składników mineralnych.

Zawierają ogromne ilości witamin: C, D, E, K, PP i witamin z grupy B oraz składników mineralnych głównie żelaza, fosforu, cynku, magnezu, potasu, sodu, wapnia oraz są źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Dzięki temu wpływają na obniżenie stężenia tzw. złego cholesterolu LDL we krwi, działając przeciwmiażdżycowo, a także wspomagają proces trawienia. 

Znalezione obrazy dla zapytania kiełki a zdrowie

W skiełkowanych ziarnach znajdują się również aminokwasy, substancje aromatyczne, flawonoidy, saponiny oraz substancje pobudzające enzymy trawienie np.

  • kiełki lucerny posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm
  • kiełki rzodkiewki są najsilniejszymi przeciwutleniaczami,
  • kiełki fasoli mung wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn,
  • kiełki zielonej soczewicy bogate są w kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na niedokrwistość, natomiast
  • kiełki brokułów są bogate w przeciwutleniacze i są znacznie skuteczniejsze w procesie detoksykacji niż sam brokuł. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwnowotworowe i antymikrobiologiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *