Błonnik pokarmowy podstawą codziennej diety

Błonnik pokarmowy w codziennych posiłkach jest niezwykle ważny. Dzieli się na:

nierozpuszczalny w wodzie, który ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, przyspieszając perystaltykę jelit i zwiększając objętość kału. Ponadto zmniejsza szybkość wchłaniania glukozy oraz zwiększa wydalanie kwasów żółciowych. Zalicza się do niego otręby pszenne.

rozpuszczalny w wodzie, który występuje w owocach i warzywach,płatkach owsianych, a jego główną cechą jest korzystne oddziaływanie na konsystencję stolca, ułatwiając jego wypróżnianie. Posiada zdolność wiązania wody, a także żelaza, wapnia i cynku ograniczając ich wchłanianie.

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20-40g.

Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
Zwiększa wydalanie tłuszczu
Zapobiega nadwadze, miażdżycy i cukrzycy typu 2
Zapobiega chorobom niedokrwiennym serca i zawałom
Tworzy dobre podłoże dla rozwoju właściwej flory bakteryjnej jelit
Dieta wysokobłonnikowa obfituje w witaminy antyoksydacyjne – witaminę C, E, betakaroten.


Produkty bogate w błonnik:

  • ryż brązowy
  • kasza gryczana, jęczmienna
  • płatki pszenne, żytnie
  • otręby pszenne
  • chleb żytni pełnoziarnisty, żytni razowy
  • bułka grahamka
  • chrupki kukurydziane
  • sezam

Niskie spożycie błonnika w diecie może przyczyniać się do powstawania chorób cywilizacyjnych tj. kamica żółciowa, uchyłkowatość jelit, miażdżyca, nowotwory jelita grubego i nowotwory sutka u kobiet, a także hemoroidów i polipów jelita.

Należy jednak pamiętać, że występują choroby, w których nie zaleca się spożywania błonnika m.in. wrzody żołądka, zapalenie trzustki, jelit, żołądka, dróg żółciowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *